Honeywell XC100-HU szén-monoxid érzékelő

A Honeywell több mint 50 éve gyárt piacvezető ipari és kereskedelmi gázérzékelő rendszereket, jellemzően a legmostohább körülmények közé: pl. az olaj-és gázfúrótornyoknál, finomítóknál, közszolgáltatóknál, katonai területeken és a félvezetőiparban. A gázérzékelés területén szerzett szakértelmét nem csak az első lakossági CO vészjelző kifejlesztésére használta fel, hanem arra is, hogy immár több mint 15 éve a világ egyik vezető CO vészjelző gyártója legyen. A lakossági, elemes szén-monoxid vészjelzője több magyarországi független és hatóság által végzett teszten is igazolta megbízhatóságát.

TípusXC100-HU
Élettartam10 év
Garancia10 év
Tömeg135 g
IP besorolásIP44
Az árakról érdeklődjön személyesen üzletünkben, vagy az elérhetőségeink valamelyikén!

A telepítéshez és beüzemeléshez használati útmutatót erre a szövegre kattintva tud letölteni.

Cikkszám: XC100-HU Kategória:

Leírás

Honeywell XC100-HU szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid (CO) egy emberre és állatra is mérgező gáz. Láthatatlan, szagtalan és íztelen, ezért gyakran „néma gyilkos”-nak is nevezik. A mérgezés kezdeti tünetei, például a fáradtság vagy a fejfájás az influenza tüneteihez hasonlók, emiatt nehezen diagnosztizálható. Ha egy lakásban halálos szintű szén-monoxid van jelen, az ott tartózkodók eszméletüket vesztik és soha többet nem ébrednek fel. Magyarországon évente több száz embert kezelnek kórházban CO mérgezés miatt, és több tucat haláleset is történik.
Minél magasabb a CO koncentrációja és minél tovább tart a belélegzése, annál inkább súlyosbodnak a tünetek: egyensúlyvesztés, látásvesztés és emlékezetkiesés lép fel, akár eszméletvesztés is bekövetkezhet. A levegőben lévő CO mennyiségétől függően mindezek néhány óra, de akár pár perc leforgása alatt is megtörténhetnek. A CO vészjelzők teljes riasztást adnak még az első tünetek megjelenése előtt: minél magasabb a CO-koncentráció, annál gyorsabban fog riasztani a készülék. Egyes vészjelzők opcionális előjelzési funkcióval rendelkeznek, melynek segítségével felismerik, ha egy hibás berendezés (pl.: kazán, gázkonvektor stb.) egyre több szén-monoxidot szivárogtat. Így még azelőtt felhívják a figyelmet a veszélyre, hogy a CO mennyisége indokolná a teljes riasztást, vagy bármilyen mérgezési tünetet okozna.

Telepítéskor vegye figyelembe, hogy a szén-monoxid fajsúlya hasonló, mint a levegőé, ezért egyenletesen oszlik szét a szobában. Azonban, mivel a CO égési folyamat következtében képződik, a gáz valószínűleg melegebb lesz, mint a környező levegő, ezért a mennyezet felé fog szállni. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt szokott tölteni. Az olyan helyiségekben (pl. egyszobás garzon, lakókocsi vagy hajó), melyek az alvóteret is magukba foglalva, egyetlen lakótérből állnak, a vészjelzőt a tűzhelytől a lehető legtávolabb, de a fekvőhelyhez a lehető legközelebb kell elhelyezni.

A telepítéshez és beüzemeléshez használati útmutatót erre a szövegre kattintva tud letölteni.

Tulajdonságok

 • Tökéletes megbízhatóság
 • Saját tesztek során bizonyított hosszú élettartamú érzékelőtechnológia
 • Európai Uniós akkreditációval rendelkező, független tanúsító intézet (BSI) által tanúsítottan megfelel az EN50291-1:2010 és EN50291-2:2010 szabványoknak
 • Zárt burkolat a káros környezeti körülmények elleni védelem érdekében
 • Riasztás-memória
 • Eseménynaplózás
 • Opcionális előriasztás
 • Alacsony gázkoncentráció mérési üzemmód
 • Élettartam vége jelzés
 • Alacsony költség a teljes élettartamra vetítve
 • 10 év élettartam és jótállás
 • Karbantartás mentes – nincs cserélendő elem, vagy alkatrész
 • Rongálásbiztos
 • Beépített akkumulátor
 • Könnyen rápattintható a hátlapra, de ezután csak szerszám (csavarhúzó) segítségével lehet levenni
 • Az aktiválás a hátlapra történő felpattintással, a kikapcsolás a hátlapról történő leszereléssel oldható meg
 • Könnyű telepítés
 • Használható szabadon állóan, vagy falra, mennyezetre rögzítve
 • A hátlapra teljesen rácsúsztatva azonnal üzembe helyezhető
 • Minden X-sorozatú vészjelző vezeték nélküli rendszerbe kapcsolható az XW100 csatlakozómodullal
 • A Honeywell X-sorozata egymással kompatibilis tűz- és CO-vészjelzők teljes kínálatát tartalmazza.
 • Kisméretű, kompakt kialakítás
 • Jól illik a lakókörnyezetekbe
 • Könnyen kezelhető és használható
 • Riasztás és hibajelzés elnémítása
 • Nagy méretű gomb, mely egy például a mennyezetre szerelt vészjelző esetén akár egy seprűnyéllel is könnyen megnyomható
 • Figyelemfelkeltő riasztási üzenet
 • Nagy hangerejű sziréna
 • Ellenőrzés kis hangerővel

Műszaki adatok

Élettartam10 év
Magasság72 mm
Szélesség100 mm
Mélység36 mm
Érzékelés elve Ecosure X® elektrokémiai cella
Önellenőrzés60 percenként
Üzemeltetési hőmérséklet-10 °C – +45 °C
Megengedett relatív páratartalom25 – 95% (fürdőszobai körülményekhez is alkalmas)
IP besorolásIP44
ÁramellátásBeépített hosszú élettartamú 3V-os lítium akkumulátor
Tömeg 135 g

Hogyan képződik a szén-monoxid és kiket érint a veszély?

A CO a fosszilis (szénalapú) tüzelőanyagok, úgymint a gáz, a szén, az olaj és a fa stb. tökéletlen égése során keletkezik. Szénmonoxidot bocsáthat ki bármilyen nem megfelelően égő, illetve olyan készülék, amelynek a füstcsöve el van tömődve, tehát minden hibásan működő főző- és fűtőberendezés, benzines aggregátor és járműmotor kockázatot jelent. Mindenki, aki hibás készülékkel egy helyiségben vagy annak környezetében tartózkodik, kockázatnak van kitéve.

Előírások

Magyarországon a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 9. § (5) és (6) bekezdésében foglalt rendelkezések szén-monoxid vészjelző beépítését írják elő:

 • olyan közösségi terekben, ahol a helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezést üzemeltetnek, úgymint: a) bölcsődékben, óvodákban, iskolákban,
 • vendégéjszaka eltöltésére használt szálláshelyeken,
 • személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézményekben,
 • fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló intézményekben és
 • zenés, táncos rendezvényeknek helyet adó épületekben, továbbá
 • a helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszerelt, új építésű épületekben.

A belügyminiszter 12/2014. (II. 21.) BM rendelete alapján ilyen célra csak az MSZ EN 50291-1 szabványnak tanúsítottan megfelelő, vagy a szabvánnyal megegyező műszaki tartalommal rendelkező vészjelzők alkalmazhatóak.

Riasztási szintek

Az EN50291 szabvány előírja, hogy a készüléknek mely CO-szinten kell, és melyiken nem szabad riasztania. Minél magasabb a CO-koncentráció, annál gyorsabban fog riasztani a készülék. Ez azért van így, mert a CO mérgező hatását a CO-koncentráció és a CO-nak való kitettség ideje határozza meg. A riasztási szintek biztosítják, hogy a felhasználó mindig figyelmeztetést kapjon, ha kritikus a helyzet. A riasztási szintek a következők:
50 ppm: Riasztás 60 és 90 perc között
100 ppm: Riasztás 10 és 40 perc között
300 ppm: Riasztás 3 percen belül

Előriasztás

A veszélyes CO szinteket meghibásodott berendezések okozhatják, amelyek idővel egyre több CO gázt szivárogtatnak. Aktivált állapotban az előriasztás az ilyen helyzeteket időben jelzi, már akkor, amikor a koncentráció a teljes riasztási szintet még el sem érte. Ha az előriasztás gyakran bekapcsol, az eset kivizsgálására ajánlott szakembert hívni, hogy megvizsgálja a fűtő- és tüzelő berendezéseket, illetve az előriasztást okozó egyéb körülményeket. Az előriasztás a teljes riasztási szint (idő és koncentráció) 25%-ának elérésekor már jelzést ad. Például ha a rendszer 43 ppm-es CO koncentrációt mért, az előriasztás 15–23 perc után fog bekapcsolni.

Alacsony gázkoncentráció mérési üzemmód

Annak érdekében, hogy elkerüljük a fölösleges, rövid távú CO csúcskoncentrációk miatti riasztásokat (pl. cigarettafüst esetén), az EN 50291 szabvány tiltja, hogy 300 ppm alatti koncentrációjú CO jelenléte esetén 3 percen belül, illetve 30 ppm-nél alacsonyabb CO koncentráció esetén bármilyen riasztás történjen. Alacsony gázkoncentráció mérési üzemmódban ideiglenesen mérőkészülékként használhatja a készüléket. Aktivált állapotban az egység azonnal kék fénnyel (szellőztetési jelzés) fog villogni, ha a CO szint meghaladja a 10 ppm-et. A kijelzős készülékek az aktuális CO szintet is mutatják.

Érzékelő technológia

A szén-monoxid vészjelző érzékelője kiemelt fontosságú a megfelelő CO érzékelésben. A Honeywell a saját fejlesztésű és gyártású elektrokémiai érzékelő celláit használja: Ecosure X (10 év élettartam és jótállás). Több mint 50 éves tapasztalatunk és szigorú minőség-ellenőrzéseink alapján biztosan állíthatjuk, hogy a cellák a vészjelző teljes élettartamán keresztül működnek.

Önellenőrzés

A Honeywell CO-vészjelzői az elektronika működőképességének ellenőrzése érdekében 60 percenként automatikus önellenőrzést végeznek.

Riasztás-memória (felhasználói)

A CO nem hagy ember által érzékelhető nyomot, és hibásan működő berendezés esetén a vészjelző akkor is beindulhat, amikor Ön nincs jelen. A memóriafunkció gondoskodik róla, hogy a piros lámpa mindaddig villogjon (a kijelzővel rendelkező készülékek a ppm-szintet is mutatják) amíg a gombot meg nem nyomja, vagy 7 nap el nem telik.

Eseménynaplózás (szakember által kiolvasható)

A Honeywell CO-vészjelzője szakemberek által letölthető módon rögzíti az eseményeket. Ezáltal a CO-eseményeket alaposabban lehet elemezni (pl. részletes információk nyerhetők az elmúlt 7 nap CO-koncentrációiról, illetve a teljes működési élettartam során mért heti maximumokról). A rendszer a riasztási események dátumát is rögzíti.

Élettartam vége

A CO vészjelzők nem működnek örökké, és az élettartamuk lejárta után le kell cserélni őket. Az élettartam hosszát főleg a CO érzékelő határozza meg. Ezért a CO vészjelzőkre vonatkozó EN szabvány megköveteli, hogy minden CO vészjelzőnek legyen élettartamjelzése, ami minden Honeywell CO vészjelzőn megtalálható.

Zárt burkolat

Az összes Honeywell X-sorozatú vészjelző gumival tömített borítással rendelkezik. Ez megvédi az elektronikát a káros környezeti körülményektől, pl. a párától, valamint növeli a készülék megbízhatóságát és az élettartamát. Évek óta sikeresen alkalmazzuk ezt a technológiát a kereskedelmi füstriasztóinkban is, amelyek a különös igénybevételű környezeti körülményeknek is ellenállnak.

Riasztás elnémítása

Előfordulhat olyan szituáció, amikor el szeretné némítani a rendkívül hangos riasztást, például ha már kontrollálja a helyzetet. Az egységen található “Riasztás elnémítása” gombbal 5 percre elnémíthatja a riasztást. A vészjelző fénye továbbra is villogni fog mindaddig, amíg az egység észleli a veszélyt.

Hiba elnémítása

Tipikus hibajelenség, ha a vészjelző az elem lemerülését jelzi. A készülék ilyenkor percenként egyszer sípol, villogó hibajelzés kíséretében. A “Hiba elnémítása” gombbal 24 órára elnémíthatja a vészjelzőt és ez idő alatt beszerezhet egy újat. Ha reggel újra el szeretné indítani a 24 órás időzítést, még egyszer nyomja meg a gombot.

Ellenőrzés alacsony hangerővel

A vészjelzőket rendszeresen tesztelni kell, hogy megbizonyosodjunk a megfelelő működésükről. A “Teszt” gomb megnyomása után a riasztó elindítja az önellenőrzést, minden lámpa villogni kezd, a vészjelző pedig riasztási hangjelzést ad. A hallása védelmében ehhez a teszthez jelentősen csökkentettük a hangerőt a 90 dB-es teljes riasztáshoz képest. A gomb további lenyomva tartásával megszólal a teljes hangerejű riasztási hangjelzés.

Rongálásbiztos

Az ingatlantulajdonosok szeretnék biztosítani, hogy a telepített vészjelzőket idegenek vagy bérlők ne tudják kikapcsolni. Valamennyi X-sorozatú vészjelzőnk beépített elemekkel rendelkezik, amelyeket a felhasználó nem tud eltávolítani. Ráadásul telepítés után szerszám (csavarhúzó) szükséges az egység kikapcsolásához.

Karbantartást nem igénylő működés

A beépített elemek töltöttsége és a CO érzékelő működőképessége minden Honeywell X-sorozatú vészjelző teljes élettartamán keresztül biztosított – nincs többletköltség a cserealkatrészek vagy azok beszerelése miatt. Az alkalmankénti tisztítás az egyetlen karbantartás, amit a készülék igényel.

Rendszerbe kapcsolás

A rendszerbe kapcsolással több vészjelző egy közös riasztórendszerbe szervezhető. Ha az egyik egység riasztani kezd, minden más egység is beriaszt. Ez jelentősen növeli a biztonságot, különösen nagyobb ingatlanoknál. Minden X-sorozatú vészjelzőt rendszerbe lehet kötni.

Minden hálózati tápfeszültségről működő vészjelzőt érintenek az áramkimaradások. Ezért a Honeywell minden X-sorozatú vészjelzője tartalék elemmel van ellátva.

Hogyan kerülje el
a kockázatokat?

Biztosítsa a fosszilis tüzelőanyaggal működő berendezései rendszeres szervizét, és mindegyik mellé telepítsen szén-monoxid vészjelzőt.

 

A termékre érvényes a törzsvásárlói kedvezmény!